13

Розмір відповідної винагороди пропонують прив’язати до середньої зарплати працівників та прибутку підприємства.

Народні депутати від «Слуги народу» вважають, що чинне на сьогодні регулювання діяльності та виплати винагороди членам наглядових рад державних підприємств не забезпечує досягнення цілей їх економічного розвитку. У зв’язку з чим вони зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 4427.

У пояснювальній записці автори зазначають, що загальною тенденцією при регулюванні винагороди членів та наглядових органів підприємств у розвинутих країнах світу є орієнтація на стимулювання довготермінових трендів росту. Такий підхід вони пропонують застосувати і в Україні. Втім, важко сказати, наскільки доречне апелювання до досвіду «розвинутих країн» для розвиткової країни, якою є Україна.

Депутати скаржаться, що місцями у держсекторі склалася практика, коли члени наглядових рад отримують необґрунтовані премії, незалежно від економічних успіхів самого підприємства: «Зважаючи на багатократні розриви рівнів оплати праці рядових працівників та менеджменту об’єктів державної власності, реалізація гарантованої Конституцією України справедливості при розподілі суспільних благ також потребує законодавчого закріплення кореляції між рівнем винагороди операційних та управлінських підрозділів згаданих суб’єктів господарювання».

Задля усунення цієї «соціальної несправедливості» законодавці пропонують передбачити у законі «Про управління об’єктами державної власності» норми, які будуть встановлювати граничні межі премій та їх зв’язок із доходами інших працівників та доходами самого підприємства. Так, щомісячний розмір винагороди члена наглядової ради пропонується обмежити 5 середніми зарплатами працівників (крім керівників, членів виконавчих органів та їх заступників) по цьому підприємству та його структурних підрозділах (якщо такі є).

Разом з тим розмір річної та додаткової винагороди обмежується до максимального показника у 1% прибутку підприємства. У разі ж якщо йдеться про підприємство, яке з тих чи тих причин цьогоріч працювало у збиток, то члени наглядової ради отримують допомогу у розмірі не більше однієї середньої зарплати по підприємству.

Втім, на фінансових питаннях депутати не зупинилися. Крім того, вони пропонують обмежити право іноземців обіймати посади у наглядових радах. Так, законопроект передбачає внесення до законодавства змін, які визначають, що посади у наглядових радах державних підприємств можуть обіймати винятково громадяни України. У якості основи для своєї пропозиції автори зазначають, що «стаття 38 Конституції України передбачає, що право брати участь в управлінні державними справами мають лише громадяни України». Хоча незрозуміло, як саме стаття, що регулює управління державними справами в контексті права обирати і бути обраним, стосується наглядових рад у підприємствах.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суд відкрив провадження за позовом про заміни голови правління та голови Наглядової Ради «Приватбанку».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.