11

Верховний Суд висловися стосовно оскарження рішень контролюючих органів.

Строк звернення до суду з позовом про визнання протиправним і скасування рішення про відмову в реєстрації податкової накладної в ЄРПН з похідною вимогою про зобов’язання її зареєструвати, у разі, коли платником податків не використовувалася процедура адміністративного оскарження таких рішень як досудового порядку вирішення спору, становить шість місяців з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі № 1.380.2019.006517.

Обставини справи

Товариство з обмеженою відповідальністю «П» звернулось до суду з позовом до Державної податкової служби України Головного управління Державної податкової служби у Львівській області, в якому просило: визнати протиправними та скасувати рішення комісії Головного управління ДФС у Львівській області про відмову у реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Ухвалою Львівського окружного адміністративного суду залишеною без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду, адміністративний позов залишено без розгляду у зв’язку з пропуском строку звернення до суду з цим позовом.

Висновок Верховного Суду

Судді ВС підкреслили, що податковий кодекс України не встановлює спеціального строку звернення до суду з позовом про оскарження рішень контролюючих органів, які не стосуються нарахування грошових зобов’язань платника податків, а відтак, до позовів платників податків про визнання протиправними рішень контролюючого органу про відмову в реєстрації податкових накладних застосовуються загальні строки звернення до суду, визначені нормами статті 122 КАС, а не податковим кодексом України.

Саме такий підхід до розуміння норм права щодо строку звернення до суду з позовом про скасування рішення суб’єкта владних повноважень, не пов’язаного із визначенням грошових зобов’язань, викладено у постанові Верховного Суду у складі судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів, інших обов’язкових платежів Касаційного адміністративного суду, від 11.10.2019 у справі №640/20468/18.    

При цьому, незважаючи на те, що судом сформульовано у цій постанові правовий висновок щодо строку оскарження у судовому порядку інших рішень контролюючих органів, які не стосуються нарахування грошових зобов’язань платника податків, за умови попереднього використання позивачем досудового порядку вирішення спору, це не змінює підхід до застосування строку звернення до суду з позовами про визнання протиправним рішення контролюючого органу у сфері оподаткування.

Відтак, строк звернення до суду з позовом про визнання протиправним і скасування рішення про відмову в реєстрації податкової накладної в ЄРПН з похідною вимогою про зобов’язання її зареєструвати, у разі, коли платником податків не використовувалася процедура адміністративного оскарження таких рішень як досудового порядку вирішення спору, становить шість місяців з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Колегія суддів погодилась з висновком судів попередніх інстанцій про наявність підстав для залишення позовної заяви без розгляду на підставі статті 123 КАС, оскільки позивач, звернувшись до суду з позовом 06.12.2019 пропустив строк звернення до суду, не вказавши поважних причин, з яких строк був пропущений. Не наведено доводів щодо таких причин і в касаційній скарзі.

Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої та апеляційної інстанції без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВС висловився стосовно реєстрації податкових накладних.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.