14

Автори листа ставлять під сумнів законність волевиявлення і процесу завірення результатів виборів.

Представники Республіканської партії Пенсильванії, зокрема – її представники у Загальних зборах (парламенті) штату – звернулися до Конгресу із проханням не визнавати голоси виборників їхнього штату, які мають проголосувати за Джо Байдена. Про це повідомляє law360.com.

64 республіканці написали звернення до представників штату у Палаті представників та Сенаті, у якому закликали парламентарів оскаржити голоси 20 виборників від Пенсильванії, завірені губернатором Томом Вульфом. Автори звернення наполягають що у Конгресу є повноваження «відхилити голоси виборників, якщо вони не “віддані у законний спосіб” або не ”завірені законно”».

Крім того республіканці написали ще два звернення: до Генерального прокурора та Генерального інспектора Пенсильванії (обидвоє демократи). Від першого вони вимагали призначити незалежного прокурора для проведення розслідування щодо виборів Президента, від другого – провести перевірку роботи Канцелярії штату Пенсильванія (Pennsylvania Department of State) та дотримання виборчого законодавства.

При цьому у листах республіканці відступають від тези, яку вони презентували Верховному суду США, про незаконність бюлетенів, відправлених поштою. Навпаки, цього разу вони посилаються на внесені до Виборчого кодексу штату зміни. Так, у листі до Генпрокурора автори пишуть: «У 2019 році Загальні збори Пенсильванії внесли обширні зміни до Виборчого кодексу штату… На жаль, напередодні дня виборів були запроваджені нові зміни та нова методологія проведення виборів. Ми закликаємо вас призначити незалежного прокурора для дослідження порушень у проведенні виборів, щоб перевірити, чи не були порушені законодавчі акти, які регулюють їх проведення, та для розробки рекомендацій для Загальних зборів щодо майбутніх політик внутрішнього контролю для запобігання фактам виборчих маніпуляцій у [штаті]».

Однією зі «змін», про яку йдеться у листі, є продовження прийому поштових бюлетенів на три дні. Таке рішення було пов’язане із очікуваним величезним навантаженням на пошту – голосувати заочно вирішила безпрецедентна кількість виборців. 1 листопада – за два дні до очного голосування – такою можливістю скористалися рекордні 94 мільйони виборців. Втім, республіканці Пенсильванії вирішили оскаржити таке рішення.

Таку неприязнь консерваторів до поштового голосування можна обґрунтувати тим, що демократи були майже утричі більш схильні голосувати поштою за республіканців. Отже, суто математично, чим більше поштових бюлетенів приймуть виборчі комісії, тим більше голосів отримає кандидат від демократів. Верховний суд штату вирішив, що продовження прийому бюлетенів було законним, а Верховний суд США голосуванням 4 на 4 залишив це рішення чинним. Втім, навіть попри позицію ВС, республіканці у своєму листі ставлять під сумнів законність рішення про продовження прийому бюлетенів.

Із критикою змісту цих листів на своїх сторінках у твітері виступив ряд посадових осіб Пенсильванії. Так, Генеральний прокурор Джош Шапіро заявив про безпідставність вимог авторів та наголосив на тому, що вибори у штаті були чесні і захищені від шахрайства. Так само висловився і губернатор штату Том Вульф: «Це ганебний напад на демократію. Вибори у Пенсильванії були чесними та захищеними. Пенсильванці заслуговують на кращих обранців».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.